2011. április 28., csütörtök

25 év után - Az atomenergia válaszúton

Kedves Olvasók, Kedves Gyerekek!

Huszonöt évvel ezelőtt, egészen pontosan 1986. április 26-án az addig is ellentmondásokkal küzdő atomenergia és atomenergia-kutatások fordulópontjukhoz érkeztek.

Szombati nap volt, április 26, a tavasz kezdete Pripjatyban is. Csernobil atomerőművének tőszomszédságában. Körülbelül 50.000 lakos napja kezdődött ugyanúgy április 26-án, mint bármelyik másik napon. Hiszen a sugárzás nem látható, nem szagolható, nem érezhető. De arról csak április 27-én értesült a lakosság és a nagyvilág, hogy egy nappal korábban, hajnali fél egy tájban a ma Ukrajnában található csernobili atomerőmű egy reaktora berobbant, ezzel olyan események láncolatát indítva el, amely az egész térséget halálra ítélte, és amelynek eredményeképpen az atomerőmű és környéke az emberi felelőtlenség és a technológiai hiányosságok mementójává vált.

Gyerekek! Arra kérlek Titeket, gondolkodjatok el ezen az eseményen ezen játék segítségével! Utána nézzétek meg a post végén található videókat is!

A feladataitok!
1) Keressetek érveket és ellenérveket az atomenergia kapcsán!  
Érvelésedet (és kontraérvelésedet is) úgy próbáld meg felépíteni, hogy mondanivalód mindig egy állítással kezdődjön, ez az állítás kapjon egy magyarázatot, végül egy indoklást. Ezek között sok esetben igen kicsi vagy alig érezhető a különbség. Egy kis segítség, nézzünk egy példát:

Állítás: az a kijelentés, amit el akarsz fogadtatni a hallgatóságoddal, pl. a vegetariánusok egészségesebbek.

Magyarázat:
olyan további információk, amelyekkel megpróbálod megnyerni a hallgatóságot állításod támogatására, pl. a vegetariánusok egészségesebbek, mert a zöldségek fogyasztásával több vitamint juttatunk a szervezetünkbe.


Indoklás: az állítást támogató magyarázat összekötése az állítással, pl. a vegetariánusok egészségesebbek, mert a zöldségek fogyasztásával több vitamint juttatnak a szervezetükbe és köztudott, hogy a vitaminok elengedhetetlen részei az egészséges életmódnak.
 


2) Gyűjtseket információkat a paksi atomerőműről! Az információ bármilyen forrásból származhat, a foglalkozáson majd kiértékeljük ezeket! Azt kérem, hogy bármilyen információt csakis a forrásával együtt hozzatok!
Azért a hiteles forrás mégiscsak a "hazai". Javaslom ezt az oldalt, illetve ezeket a játékokat! Jó kis szórakoztató időtöltés, és nem egyszerű bizony! 

3) Mi az az atomenergia? Honnan származik az atomenergia? Milyen nyersanyagigénye van? Hol bányászunk ilyet (Magyarországon bányásztunk vajon)? Kicsit mélyedjetek el az energiakérdésben!
További lehetőségek tájékozódásra ezen a linken, meg itt, továbbá itt.













Köszönjük előre is a munkálkodásotokat!
Környészkedésre fel!

Köszönjük a szoval.eu verseny módszertani utasításait, amelyből az érvelés és vita szabályait gyakorolhatjuk a gyerekekkel! Köszönjük továbbá kedves kollégánk, Ládi Klára inspiráló energia-gondolatait.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése